Waarde mensen,

Welkom in Nergenshuizen. Ik ben blij dat U mij, als Burgemeester van Nergenshuizen, de gelegenheid biedt om U welkom te heten op Uw bezoek aan dit mooie dorp. Dit mooie dorp, zo mag ik wel zeggen, dat vooralsnog alleen op papier bestaat. Dit mooie dorp dat, hoewel nu nog slechts van papier, binnenkort ook echt uit de klei zal zijn verrezen, compleet met Dorpsplein, Kerk, Kroeg en Pudding! Met een slootje, waaraan, gezeten op een bankje, in de schaduw van een boom, twee oude mannen zitten te verhalen over vroeger, een vroeger, wat voor hen, in Nergenshuizen, weer heden is geworden. Een vroeger waarin, bij snijdende wind, ijzige koude, snerpende sneeuwstormen, zij nog vele, vele tientallen, wat zeg ik, honderden kilometers moesten lopen, om onderwijs te kunnen genieten! Erger nog, een vroeger waarin ze geeneens onderwijs genoten, omdat ze moesten werken voor de kost, werken, welgodver! Zo'n vroeger, waarin alles beter was dan nu, zo'n vroeger, En een stukje verderop, midden op het Dorpsplein, spelen de kinders hinkstaphoeheethet, en flaneert men in de zwoele nazomeravond, terwijl de Dorpsfanfare speelt, en de geur van authentiek handgemaakte pudding uit geopende keukendeuren drijft.

Potdomme wat een dorp. Ik kan goed begrijpen dat U, nu U dit zo hoort, bij Uzelve denkt, dat Nergenshuizen, dat is een goed dorp. Dat Nergenshuizen, daar moet ik ook wonen! En vervolgens, als U dat zo gedacht heeft, vervolgens denkt U, maar hoe moet ik dat aanpakken? Als ik ook deel wil uitmaken van het goeds dat Nergenshuizen heet, waar kan ik me dan aanmelden?
Gelukkig hebben wij in Nergenshuizen hierop een antwoord. In ons gemeentehuis kunt U, bij het loket Inlichtingen, antwoorden krijgen op alle vragen die U maar heeft! Is het niet fantastisch?

Nu denkt U natuurlijk, ik ren als de gesmeerde bliksem naar dat loket, maar dan moet die Burgemeester wel eerst even ophouden met dat gezemel. Maar dan zal ik U zeggen, als U zo al begint dan willen wij U niet eens, in Nergenshuizen! Want wij in Nergenshuizen, wij zijn van de onthaasting! Wij in Nergenshuizen, wij hebben nog tijd voor de medemens! Wij in Nergenshuizen, wij respecteren de mening van een ander! Sterker, wij in Nergenshuizen, wij gunnen een ander ook de tijd, om die mening te ventileren! Zeker, als die ander de Burgemeester is! Want dit mooie dorp, deze prachtige negorij in wording, ons geliefde Nergenshuizen als het ware, dat hebben we toch maar mooi aan onze Burgemeester te danken! Zo denken wij in Nergenshuizen! En als U dan hier komt, met die Randstadse ideeen van U, met Uw ongeduld, als U hier dan komt en alle omgangsvormen met beide voeten treedt, omgangsvormen waar wij, in Nergenshuizen, nog grote waarde aan hechten, als U zo al aankomt zetten hier, dan zeggen wij: gaat heen! Gaat heen, zeggen wij U dan, gaat terug naar Uw grote stad, naar Uw hectiek en Uw stress en Uw bewegende massa's metaal en beton! Want wij, in Nergenshuizen, wij kunnen prima zonder U!

Planoloog

Terug naar het gemeentehuis

Terug naar het Dorpsplein

2000-03-11

Al het geschreven materiaal in het nergenshuizen.nl domein (c)Richard Voss. Niet hergebruiken zonder toestemming van de eigenaar, met uitzondering van de puddingrecepten.