Aalbessen-godenspijs

hier komt ooit een foto

Voor de godenspijs:
1 kilo Aalbessen
400 gr witte basterdsuiker
1/2 l water
1 pakje vanillesuiker
1/2 kaneelstok
7 bladen witte gelatine
3 bladen rode gelatine

Voor de garnering:
1/4 l slagroom
1 pakjevanillesuiker
70 gr amandelschaafsel

Aalbessen onder de koude kraan afspoelen, rissen en bedekt met suiker toegedekt wegzetten om sap te trekken. Dit neemt 100 tot 120 minuten in beslag.
Laat de bessen daarna in een zeef uitlekken en vang het sap in een pannetje op. Week de bladen gelatine in koud water. Zet het uitgelekte sap met water, vanillesuiker en kaneelstok op en breng het langzaam aan de kook.
Roer van het vuur de uitgeknepen gelatine erdoor en laat het mengsel dan afkoelen. Begint de massa lobbig te worden, haal de kaneelstok er dan uit en roer er de bessen doorheen. Wilt u tot elke prijs voorkomen dat de bessen naar beneden zakken, giet dan een laagje van het nog vloeibare gelatine mengsel in de tevoren met koud water omgespoelde of ingevette (ring-)vorm.
Is het mengsel eenmaal stijf, vul de vorm dan met de door het gelerende sap geroerde bessen. Zet de (ring-)vorm afgedekt in de koelkast en laat de godenspijs 30 minuten opstijven en helemaal koud worden.
Stort de pudding op een vochtig gemaakte schotel. Klop de slagroom stijf met vanillesuiker plus eventueel nog wat extra basterdsuiker en spuit de pudding ermee op. Bestrooi deze nog met amandelschaafsel en serveer hem ijskoud.
Mocht u behalve slagroom nog wat extra's hierbij willen geven, dan adviseren wij u een vanillesaus.
N.B. Behalve slagroom smaakt dikke zure room hier ook verrukkelijk bij. Deze niet zoeten. De amandelen kunnen dan weggelaten worden.

Planoloog
Communiceer over pudding
Terug naar het Depot

2001-05-01