Nogacrème

hier komt ooit een foto

Voor de noga:
olie om in te vetten
100 gr suiker
100 gr gehakteamandelen

Voor de crème:
5 blaadjes witte gelatine
1/2 l melk
1 pakje vanillesuiker
mespunt zout
3 eierdooiers
50 gr suiker
geraspte schil van 1 sinaasappel
4 eetlepels heet water
1/4 l slagroom

Voor de garnering:
125 cl slagroom
1/2 pakje vanillesuiker

Bakblik bekleden met aluminiumfolie en dit goed invetten met olie. De suiker al roerende in een pan laten uitsmelten en daarna goudgeel laten karamelliseren. De amandelen erin strooien en zolang blijven roeren totdat de amandelen en de suiker volkomen met elkaar vermengd zijn. De noga snel over het aluminiumfolie uitstrijken en laten verharden.
Voor de crème de gelatine in ruim koud water laten weken. De melk, vanillesuiker en zout ineen pan aan de kook brengen. De eierdooiers met de suiker en geraspte schil van de sinaasappel in een grote kom schuimig kloppen. Goed kloppende een scheut van de hete melk erbij doen en dat mengseltje weer goed roerende terugdoen in de pan. Even doorverwarmen totdat de massa wat gebonden is (niet koken!). Van het vuur af de goed uitgeknepen gelatine door de melk roeren. De massa onder af en toe omleggen laten afkoelen. De slagroom zeer stijf slaan. De noga verkruimelen (met deegrol of hamer), 1 eetlepel achterhouden.
Wanneer de crème lobbig begint te worden, de rest van de noga met de slagroom bovenop leggen en alles snel met een gladde lepel door elkaar spatelen. De crème over vier glazen schaaltjes verdelen en deze in de koelkast 1 uur wegzetten om stijf te worden.
Voor de garnering de slagroom zeer stijf slaan en tegen het einde de vanillesuiker erdoor kloppen. Overdoen in een spuitzak. Bovenop de crème kleine toefjes spuiten en daarover de achtergehouden noga strooien.
Koud serveren.

Planoloog
Communiceer over pudding
Terug naar het Depot

2001-05-02